Her insanın damarlarında dolaşan ve rengi aynı olan yaşamsal sıvı üzerine bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar ile bir çok farklı kan grupları ortaya çıkmıştır. Bu gruplar hakkında bilmemiz gereken bazı önemli bilgiler var.
Kan gruplarının keşfi çok eskilere dayanmıyor. İlk defa 1901 yılında, Karl Landsteiner tarafından keşfediliyor. 1900 ‘ün başlarında yapılan bu keşiften önce doktorlar hayvanlardan insanlara kan nakli denemeleri yapıyorlar fakat elbette başarılı olmuyor.
İnsan kanı A grubu, B grubu, 0 grubu, AB grubu şeklinde 4 ana gruba ayrılıyor. Her grup kendi içinde negatif ve pozitif olmak üzere tekrar ikiye ayrılıyor. Her grubun pozitif olanı Rh+ ( erhaş pozitif ), negatif olanı Rh- ( erhaş negatif ) olarak seslendiriliyor.
Nadir Gruplar
Nadir de olsa Bombay grubu gibi başka gruplarda vardır. Bunun gibi bir kan grubuna sahipseniz acil durumlarda sizin ya da çevrenizdekilerin yapması gerekenler konusunda bilgi sahibi olmanız hayati olabilir.
Dünyada Durum
Kan gruplarının hepsine dünyanın her yerinde rastlanmasına rağmen homojenlik göstermez. Çeşitli ırklara ve kıtalara göre grup dağılımı farklıdır. Türkiye’de en çok A grubuna rastlanırken, Amerika’da 0 grubu daha çoktur. Uzakdoğu’da ve Çin bölgelerinde ise B grubu daha baskındır.
Kan Nakli
Tüm kan gruplarında her insan sadece kendi kan grubundaki insanlardan kan almalıdır. Her ne kadar AB grubunun tüm kan gruplarının genel alıcısı, 0 grubu tüm kan gruplarının genel vericisi olduğu öğretilse de pratikte böyle uygulanmaz.
Kan Bağışı
Ülkemizde Kızılay’ın üstlendiği ulusal kan bankaları genelde her gruptan kanı stoklarında bulundurmaya çalışırlar. Fakat acil durumlarda ihtiyacı karşılayabilmek için kan ihtiyacı olan kişinin yakınlarından aynı kan grubundan kan bağışı isterler. Ayrıca zaman zaman kan bağışı çağrısında da bulunurlar. İmkanınız varsa kan bağışı yapmanız hem kişisel anlamda hem de toplumsal anlamda çok faydalı bir davranış olacaktır.